Instal Aksara Sunda di Android

andro sundaUntuk bisa mengetik aksara Sunda pada sistem Android, pada dasarnya sama dengan cara pemasangan pada komputer. Ada dua hal mendasar yang perlu dipasang, yaitu 1) font dan 2) driver. Pemasangannya bisa dibilang tidak praktis, tetapi bagi Anda yang penasaran, sangat layak untuk dicoba.

Font yang mendukung aksara Sunda dan aksara Latin diperlukan agar kedua jenis aksara ini dapat digunakan secara berdampingan dalam sistem operasi. Untuk itu, kawan-kawan saya dari Prada (Programer Aksara Sunda) dengan upaya sukarela membuat font untuk keperluan itu.


Tutorial ini dibuat menggunakan Android 4.1.1 Jelly Bean yang sudah di-root. Untuk versi Android lainnya mungkin langkahnya tidak sama. Bahasa juga mungkin berbeda (Indonesia atau Inggris). Untuk versi lainnya belum banyak diuji. Silahkan lihat perangkat yang sudah diuji di akhir tulisan ini.

Berikut ini langkah-langkah cara pemasangan aksara Sunda pada Android.

Unduh  File yang Dibutuhkan

Silahkan unduh file yang berisi font dan layout keyboard berikut ini: Sunda_Prada.zip

Extrak file yang sudah diunduh tadi. Di dalamnya terdapat dua file:

  1. Font – Sunda_Prada.ttf
  2. Layout keyboard DIY Prada.txt

Instalasi Font
Font diperlukan agar sistem dapat membaca aksara Sunda.

  • Pasang (instal) aplikasi iFont yang berfungsi untuk memasangkan font Sunda_Prada.ttf ke dalam sistem. HP yang telah di-root lebih baik. Pada Samsung dan Asus tidak diperlukan root
  • Setelah aplikasi iFont terpasang, jalankan dan pilih pada menu MY->My Font.
  • Klik tulisan “click this” untuk mencari font Sunda Prada.ttf yang diunduh tadi. Bila Sudah ditemukan, klik “SET”.
  • Bila sudah terpasang, maka HP akan otomatis merestart.

Instalasi Keyboard

Driver keyboard diperlukan untuk mengetik aksara Sunda yang telah terpasang.

  • Instal aplikasi Multiling O Keyboard di Google Playstore.
  • Jalankan. Pilih “Enable this keyboard” untuk mengaktifkan keyboard. Pastikan Multiling O Keyboard bertanda ceklis.
  • Pilih “Select this keyboard” untuk berpindah tipe keyboard. Pilih Multiling O Keyboard.

Secara bawaan (default), keyboard akan menggunakan bahasa Inggris. Untuk mengubahnya ikuti langkah berikut.

  • Buka aplikasi untuk mengetik (apa saja). Pada tampilan keyboard, klik-tahan tombol spasi lalu tarik ke menu “language”.
  • pilih menu 1. Latin abc – Basa Sunda
     
  • Untuk berpindah ke keyboard bahasa Sunda, tekan lama spasi bertuliskan “English” lalu tarik ke pilihan “Basa Sunda”.
  • Keyboard Anda sudah berbahasa Sunda.

Penyesuaian layout keyboard

Penyesuaian ini diperlukan untuk mengatur tata letak aksara pada keyboard.

  • Buka file DIY Prada.txt yang tadi diunduh, lalu copy seluruh teks di dalamnya.
  • Buka lagi aplikasi untuk mengetik (apa saja), agar keyboard muncul.
  • Tekan lama tombol spasi, lalu seret ke menu “layout”.
  • Pilih [+DIY], lalu klik “Paste”
      
  • Sekarang tombol akan berubah menjadi deretan aksara Sunda.
  • Keyboard siap digunakan di seluruh aplikasi Android.

Aplikasi catatan

Aplikasi MMS & SMS

Penggunaan pada Blackberry Messenger

Tampilan pada browser internet

Sukses dipasang pada samsung Galaxy Tab 4 tanpa root (gambar:Muhamad Yogi Hamdani)

Perangkat yang telah diuji dan berhasil dipasang

  • Axioo Picopad GEW – 4.1.1 (root)
  • Samsung Galaxy Tab 4 – 4.4.2
  • Samsung Galaxy Note 1 – 4.1.2
  • Samsung J5
  • Samsung S3 mini – 4.1.2
  • Asus Padfone S – 5.0
  • Xiaomi Redmi Note LTE – 4.4 (root)
  • Mito Fantasy 2 A75 – 4.4.2 (root)
  • Mito a500
  • Smartfren G2

Lihat tipe HP lainnya pada kolom komentar.

155 Komentar

Tambah Komentar
  1. Assallamualaikum…
    Punten kang/teh naha nya tos di ikuti lengkah2 na, ka etang berhasil ka pasang. tapi naha kalah teu ka tinggal si huruf na teh nya?
    Kalah kosong teu katinggal sapertos spasi we ” ”
    Nuhun Kang/Teh. .?
    🙂

    1. Font Sunda Prada peryogi kabaca heula ku sistem. Upami tos tiasa diinstalkeun, kantun pilari pangaturanna dina sistem. Kanggo ngaturna tiasa benten gumantung tipe Android sareng tipe hapena.

      1. kang boleh minta kontak personya?
        saya dari peelitian sastra unpad jatinangor

        1. sudah dikirim lewat email ya.

      2. Kang geuning hurup a na jadi @

  2. Mantep gan, bisa belajar juga di android 🙂 ??

    1. Iya dong Kang Marwanzaen, kan harus kekinian 😉

  3. Kenapa kang di hp samsung j1 gak bisa

    1. Gak bisa di langkah ke berapa, kang Gerry?

  4. akang di samsung grand prime teu tiasa …ti mimiti ngaundeur nu file sunda prada zip babacaanna tos teu kabuka ..kmaha eta nya kang??nuhun 🙂

    1. File jenis .zip nembé tiasa dibuka ku aplikasi kanggo muka file .zip. Pilari di Playstore nganggo kecap konci “zip, 7zip, rar, tar, jsté.” Diantos perkembangan hasilna. 🙂

  5. muhammad ferdyansyah

    Naha teu tiasa wae dibuka zip na nya kan sangkilang aya aplikasi kanggo ngabuka zip na

    1. Ku abdi tos dicobian deui, tiasa. Nganggo aplikasi 7zip. Cobi nganggo aplikasi zip nu sanés. Mudah-mudahan tiasa, Kang.

  6. kang di cobian dina zenfone 5 Lolipop teu tiasa, manawi aya solusi. nuhun

    1. Hapunten, Kang cece. Kanggo versi HP nu akang teu acan kapendak solusina. Mugia diantos wae.

  7. Kang punten saur akang kanggo hp asus teu kedah di root, tapi naha ieu di piwarang di root ??

    1. HP Asus tipe naon manawi? Muhun teu sadaya tipe Asus tiasa langsung diinstal, aya nu nyuhunkeun diroot heula. Di antawisna aya laporan ti para kanca teh Asus Grand Prime sareng Zenfone 5 kedah diroot.

  8. kang punten tumaros, pami bade nambihan basa sunda na wungkul (teu sareng aksarana) kumaha cara na.

    hape na advan S5j kitkat kondisi parantos di-root.

    hatur nuhun sateuacan na.

    1. dina multiling O keyboar, léngkahna cekap dugi ka pangaturan basa hungkul. Pilih: Basa Sunda.

  9. Di hp Smartfren G2 ge tiasa kang, hatur nuhun font sunda na kang…..

      1. ᮞᮙᮤ-ᮞᮙᮤ ᮊᮀ..

  10. kang nahanya di hp batur mah teu bijil. angger kosong

    1. Supados tiasa muncul dina HP nu sanes, sami kedah diinstal heula fontna. Upami henteu, nya moal muncul.

  11. DI androis saya ko ngga bisa kebaca ya
    Cuma kotakkotak gitu aja

    1. Kalau muncul kotak-kotak pada aplikasi catatan (notes dll.) saat membuka file DIY_Prada.txt artinya aplikasi tidak mendukung sistem pengkodean huruf Unicode. Coba cek pengaturan pengkodean karakter, atau ganti dengan aplikasi catatan lain. Untuk bisa membuka dan menggunakan font sepenuhnya, font Prada harus sudah diinstal dan terbaca oleh sistem Android dengan benar.

  12. kang di oppo tiasa nteu typena r831?

    1. Teu acan dicobian. Nu Oppo kamungkinan kedah di-root heula.

  13. ngangge apps ifont naha teu tiasa nya?

    1. Upami teu tiasa nganggo iFont, mangga cobi aplikasi kanggo ngarobah font nu sanesna.

  14. ᮞᮈ ᮊᮀ ᮓᮤᮔᮥ mito a500 ᮒᮤᮃᮞ | ᮊᮃᮀᮌᮧ ᮕᮤᮞᮔ᮪

    1. Sip, nuhun infona. Diroot atanapi henteu, Kang?

  15. buat android versi ICS bisa ga?

    1. Belum dicoba, tetapi kalau selama bisa diinstalkan font dan aplikasi custom keyboardnya sih seharusnya bisa. Kemungkinan harus diroot.

  16. kanggo andromax c3si tyasa t ?

    1. Teu acan dicobi. Kamungkinan mah tiasa.

  17. hatur nuhun kang infona,bade di cobian heula kang mugia tiasa di sony xperia sp

    1. Sip, sami-sami. Diantos hasilna, Kang Yayan.

      1. yayan hendriana

        ᮕᮛᮔ᮪ᮒᮧᮞ᮪ ᮒᮤᮃᮞ ᮠᮒᮥᮛ᮪ ᮔᮥᮠᮥᮔ᮪
        Parantos tiasa, hatur nuhun.
        Kedah sami nginstall font na nya kang pami hoyong kabaca di hapé sanes mah.
        Abdi nganggo sony xperia sp root tiasa, mung font bawaan janten ka gentos. Hatur nuhun kang…

        1. ᮞᮙᮤ-ᮞᮙᮤ ᮊᮀ ᮚᮚᮔ᮪. Muhun, numawi sadayana robih nuturkeun gaya font Prada. Upami teu kitu moal kabaca téa. Margi iwal gaduh aksara Sunda, font Prada ogé dilengkepan ku aksara Latén, supados dina ngetikkeun kantun ngagentos layout keyboard hungkul.

          Upami hoyong kabaca dina HP nu sanésna, sami kedah diinstal fontna ogé.

          Engké info perangkat androidna badé diupdate, ditambihan nu Kang Yayan. Nuhun infona.

  18. kang multi o key na t ngadukung kanu hape, tiasa t pami ngadonlot keyboard nu lain?. hp abdi samsung galaxy fame

    1. Ku keyboard nu sanés téh teu acan dicobian. Mung, asal keyboardna tiasa diseting kostum, sareng tiasa dirobih layoutna mah kamungkinanna tiasa waé.

      1. [+DIY] lalu klik paste. < pas di paste di palih dinya aya tulisan "nothing to paste" kedah kmaha kang?

        1. Éta hartosna eusi file DIY Prada.txt teu acan dikopi, janten teu tiasa di-paste. Buka heula file DIY Prada.txt nu aya dina folder font Prada. Dibukana ku aplikasi note atanapi office anu ngadukung sistem Unicode, margi upami nganggo sistem ASCII aksara Sundana moal muncul.

  19. kang, abi mentok dina palebah ngopi file DIY Prada txt na, atos dibuka tapi teu tiasa dicopi. manawi aya bongbolonganna kang

    1. File DIY Prada.txt kedah dibuka ku aplikasi teks dugi ka eusina muncul. Teras kopikeun. Aplikasi kanggo mukana kedah ngadukung kode Unicode, upami henteu, aksara Sundana moal muncul.

      Alternatif aplikasi nu tiasa dianggo kanggo mukana di antarana: Kingsoft Office, Note Everything.

    2. atos dicobian kang, tapi teu tiasa, katinggalna memang teu acan support hp na, masih ics, padahal tos diroot. haturnuhun kang

        1. A naha seratan na janten kotak kotak teu kabaca?

          1. Upami tampilna kotak-kotak, hartosna font teu acan kainstal kana sistemna. Cobi instal heula fontna sing leres, teras buka file DIY Prada.txt nganggo aplikasi note/office anu ngadukung pengkodean Unicode. Abdi nganggo aplikasi Kingsoft Office sareng Note Everything.

  20. Hp xiaomi mi note lte peryogi di root hl ‘teu?

    1. Teu acan dicobi. Kamungkinan kedah diroot.

  21. Kang grand2 mentok di pas set font…naha lami mung loading wae nya

    1. Cobi ku aplikasi kanggo instal font nu sanesna.

      1. teu tiasa kang

        1. Upami kitu, hartosna font teu kompatibel sareng sistem.

  22. Agitsni H Nazilah

    kang di hp samsung young 2 versi kitkat teu tiasa gening?? aya solusi?? pas nge set di ifont teu aya bacaan set…hatur nuhun sateuacanna

    1. Cobian ku aplikasi kanggo ngarobah font sanesna. Pilari dina Playstore anu kompatiel kanggo Samsung Young 2 — Kitkat. Abdi teu tiasa nangtoskeun nu mana aplikasina margi teu sadayana dicobian ku abdi, sareng unggal HP Android gaduh spesifikasi anu benten.

    2. Kedah pake bahasa inggris ifont na supadoas tiasa kang, abdi ge awalna kitu tapi pas diubah bahasa inggris ifontna langsung aya tulisan set

  23. kedah di root heula t’ ?

    1. Aya nu kedah aya nu henteu… kumaha tipe HP-na. Cobi tingali dina ahir ieu artikel kanggo tipe-tipe nu tos diuji.

  24. Asus zenfone laser sesah kang, mentog d font naha teu aya aya kanggo set na

    1. Mungkin aplikasi kanggo ngarobih font-na teu cocok sareng HP-na. Alternatifna cobi nganggo aplikasi nu sanésna sapertos Fonter… upami teu tiasa keneh cobi deui nu sanésna. Simkuring mung nyobian tina sababaraha vérsi Android dina sababaraha tipe HP. Cara instal sareng prosés nginstalna teu sadayana persis sami…

  25. Ivan Adzam Wahyudin

    Saé… Lajengkeun!!!
    Matak reueus.

  26. Hatur nuhun kang.. samsung j5 bisa dipake tanpa root
    Nanjeur terus pokonamah totalitaskeun

    1. Siap. Nuhun infona. Urang tambihkeun kana daptar.

  27. Pun sa Pun Sampurasun _/|\_sae luar biasa perjuangana kang Ilham Nurwansah.salut salam rahayu sagung dumadi

    1. Rampes.
      Hatur nuhun, Kang. Ngirin bingah sareng reueus oge kana upaya Kang Yadi dina widang raksukan etnik Sunda.
      Mugia sukses!

      1. ,kang anu abi mah kana google na teu janten bahasa sunda… kumahatah tah?

        1. Antawis aksara sareng bahasa eta hal anu benten. Basa Sunda tiasa ditulis nganggo aksara Sunda, Laten, Arab, Jawa atanapi aksara naon wae ge tiasa. Kitu deui aksara Sunda tiasa diangge kanggo nuliskeun basa Indonesia, Jawa, Inggris, Malayu atanapi basa naon wae ge tiasa.

          Aksara Sunda bakal muncul dina Google upami diketik nganggo keyboard aksara Sunda. Sistem Google (mungkin maksadna Android?) diserat nganggo bahasa Inggris ku aksara Laten, aya oge pilihan bahasa Indonesia ku aksara Laten. Tapi kanggo bahasa Sunda ku aksara Laten (komo aksara Sunda) mah teu acan disayagikeun ku Google, nu mawi bade kumaha wae oge moal tiasa robih bahasana janten basa Sunda. Kecuali, didamel heula sistem Android anu nganggo basa Sunda ku aksara Laten atanapi ku aksara Sunda.

  28. ᮕᮥᮔ᮪ᮒᮨᮔ᮪, ᮊᮀ. ᮙᮔᮝᮤ ᮅᮔᮤᮍ, ᮔᮠ ᮅᮛᮀ ᮒᮤᮃᮞ ᮍᮛᮧᮘᮤᮂ ᮒᮙ᮪ᮕᮤᮜᮀ᮪ ᮙᮦᮔᮥ ᮔ ᮞᮊᮔ᮪ᮒᮨᮔᮔ᮪? ᮙᮁᮌᮤ ᮄᮩ ᮕᮔ᮪ ᮙᮥᮀ ᮊᮀᮌᮧ ᮊᮕᮨᮁᮚᮧᮌᮤᮃᮔ᮪ ᮍᮨᮒᮤᮊ᮪ ᮝᮥᮀᮊᮥᮜ᮪.
    ᮠᮒᮥᮁ ᮔᮥᮠᮥᮔ᮪, ᮕᮥᮔ᮪ᮒᮨᮔ᮪ ᮔᮛᮧ ᮝᮆ 🙂

    1. ᮊᮀᮌᮧ ᮒᮙ᮪ᮕᮤᮜᮔ᮪ ᮙᮨᮔᮥ ᮙᮂ ᮊᮨᮓᮂ ᮊ ᮕᮛᮧᮌᮢᮙᮨᮁ ᮃᮔᮓᮛᮧᮤᮓᮔ. ᮙᮁᮌᮤ ᮕᮒᮜᮤ ᮞᮛᮨᮀ ᮘᮞ ᮕᮍᮔ᮪ᮒᮩᮁ ᮔᮥ ᮓᮤᮃᮀᮌᮧ ᮓᮤᮔ ᮞᮤᮞ᮪ᮒᮨᮙ᮪ ᮃᮔ᮪ᮓᮢᮧᮄᮓ᮪. ᮒᮧᮀ ᮘᮥᮏᮨᮀ ᮔᮥ ᮍᮀᮌᮧ ᮃᮊ᮪ᮞᮛ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ, ᮔᮥ ᮍᮀᮌᮧ ᮘᮞ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ ᮝᮆ ᮒᮩ ᮃᮎᮔ᮪ ᮃᮚ.

  29. amin hatur nuhun kang ilhan izin share

    1. Sip. Sami-sami, Kang. Mangga.

  30. ᮞᮙ᮪ᮕᮥᮛᮞᮥᮔ᮪, alhamdulillah atos tiasa ng@nggo samsung v plus nganggo aksar@ sund@ di FB hatur nuhun. ᮞᮜᮙ᮪ ᮛᮠᮚᮥ ᮞᮌᮤᮀ ᮓᮥᮙᮓᮤ

    1. Sip, Kang. Hatur nuhun informasina.

  31. knp kang saat akan di set harus memberi donasi dahulu ??

    1. Saya tidak bisa memastikan sebabnya, tetapi pada beberapa versi Android terbaru memang harus membeli aplikasi premium agar bisa menginstal font dari luar sistemnya. Silakan coba aplikasi pengganti font lainnya yang tersedia di Playstore.

      1. iya kang, harus donasi dulu. aplikasi pengganti lain apa kang yang bisa?

        1. Donasi ini sepertinya hanya muncul di HP Samsung saja, soalnya di HP merek lain kebanyakan tidak muncul, tapi kadang-kadang ada yang muncul juga. Saya pernah sukses pakai aplikasi Fonter, tapi mungkin belum tentu berhasil di HP lain karena beberapa aplikasi digunakan khusus untuk beberapa merek HP saja.

    2. lapor…., tiasa alhmdlh (samsung J7 tanpa root). pertama buka ifont, set, memang diminta untuk donasi dulu. tp setelah ditutup, coba buka kembali dimulai dari awal, bisa di set langsung ternyata, tanpa donasi. wilujeng nyobian.

      hatur nuhun 🙂

      1. Tah geuning aya bongbolonganana. Sip Kang Sovian, hatur nuhun informasina. Ngabantos pisan kanggo nu sanesna. 🙂

  32. kang punten pami panyecek nu janteun “Ng” dipaling mana nya ? dipilari teu kapendak.

  33. atos kapendak kang hehe Nuhun…

  34. Kan punten di experia C nu abdi pas “paste” terjdi error kunaon nyah

    1. Biasana ku margi font teu acan kainstal dugi ka kabaca ku sistem, janten waktos dicopy-paste karakterna teu muncul.

  35. ᮠᮒᮥᮢ ᮔᮥᮠᮥᮔ᮪ ᮊᮀ ᮒᮧᮞ᮪ ᮒᮤᮃᮞ 🙂

    1. ᮞᮙᮤ-ᮞᮙᮤ ᮙᮥᮌᮤ ᮏᮔ᮪ᮒᮨᮔ᮪ ᮙᮀᮕᮃᮒ᮪.

  36. ᮊᮀ ᮕᮥᮔ᮪ᮒᮨᮔ᮪ ᮃᮘ᮪ᮓᮤ ᮘᮓᮦ ᮒᮥᮙᮛᮧᮞ᮪, ᮔᮠ ᮄᮉ ᮍᮨᮒᮤᮊ᮪ᮔ ᮏᮔ᮪ᮒᮨᮔ᮪ ᮙᮔᮥᮃᮜ᮪ ᮒᮉ ᮇᮒᮧᮙᮒᮤᮞ᮪ ᮏᮤᮌ ᮃᮔᮥ ᮊᮧᮔ᮪ᮗᮨᮁᮒᮨᮁ?

    1. ᮊᮎ ᮃᮔᮥ ᮓᮤᮞᮚᮧᮌᮤᮊᮩᮔ᮪ ᮊᮀᮌᮧ ᮊᮧᮔᮗᮨᮛᮒᮨᮛ ᮍᮀᮌᮧ javascript ᮃᮔᮥ ᮓᮤᮕᮢᮧᮌᮛᮙ᮪ ᮊᮀᮌᮧ ᮍᮌᮙ᮪ᮕᮤᮜ᮪ᮊᮩᮔ ᮍᮨᮒᮤᮊ᮪ ᮃᮊ᮪ᮞᮛ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ ᮞᮎᮛ ᮖᮧᮔᮦᮒᮤᮞ᮪ ᮞᮕᮨᮁᮒᮧᮞ᮪ ᮃᮊ᮪ᮞᮛ ᮜᮒᮦᮔ᮪. ᮆᮒ ᮕᮛᮧᮌᮢᮙ᮪ ᮍᮔ᮪ ᮒᮤᮃᮞ ᮓᮤᮃᮀᮌᮧ ᮓᮤᮔ ᮊᮎ ᮠᮥᮞᮥᮞ᮪ ᮊᮧᮔ᮪ᮗᮦᮁᮞᮤ, ᮒᮕᮤ ᮒᮩ ᮒᮤᮃᮞ ᮓᮤᮃᮀᮌᮧ ᮓᮤᮔ ᮊᮎ ᮔᮥ ᮞᮔᮦᮞ᮪ᮔ.

  37. hatur nuhun kaangge pisan, abdi ngangge lenovo a6000 tos berhasil ᮞᮙ᮪ᮕᮥᮛᮞᮥᮔ᮪

    1. ᮛᮙ᮪ᮕᮦᮞ᮪. Sip, sami-sami. Nuhun infona.:)

  38. Kang tp dina kolom komentar mah naha aksara na kabaca nya sanajan abi teu ngangge font sunda_prada ?

    1. Ku margi website Kairaga.com tos dipasangan font husus supados aksara Sundana tiasa kabaca sanaos teu dipasang font Sunda dina komputer/android.

  39. Suksés dina Advan E3A. Saé pisanlah Kang, ku font Sunda Prada,, ngetik jadi babari teu ribet alias ngetik jadi téréh.. Wilujeng berkréasi deui kanggo Prada..

    1. Hatur nuhun infona, Kang. Engke ku abdi ditambihkeun kana daptar perangkat nu sukses. Ieu Advan E3A teh diroot atanapi henteu?

  40. Kang kumaha abdimah teu ngartos macana pami hurupna kitumah,tiasa teu bahasa sunda sapertos abdi nyerat kieu..?

    1. Sumuhun, margi ieu mah mung kanggo ngetik aksara Sunda, sanes kanggo ngarobah basa sistem janten basa Sunda. Kanggo Android versi basa Sunda mah teu acan aya.

  41. Kang ieu teh huruf a na janten @ nya… emg kitu?

    1. Muhun, disetingna sapertos kitu. Aksara ‘a’ aya dina ‘shift+a’ atanapi dina ‘a’ kapital.

  42. hatur nuhun kang…
    di oppo neo 5 lancar tanpa root
    tapi ngangge ifont donate.

  43. kang naha “a” na jadi “@”?
    @ᮔᮎᮓᮨᮖᮌᮠᮤᮏᮊᮜᮙᮔᮧᮕᮋᮛᮞᮒᮥᮗᮝᮟᮚᮐ

    1. Aksara ‘a’ mandiri (ᮃ) aya dina ‘shift+a’. Atanapi ‘a’ kapital.

  44. Nuhun pisan…. kang
    Alhamdulillah… tos tiasa instal aksara sunda prada di hp Asus ZenPhone 2 ZE 551 ML.
    1. Ifont… pilih aksara Sunda Prada
    4. Multiling O Keyboard, basa Sunda
    5. Zipper… ekstrak DIY Prada.zip.. edit text di Abc text
    6. Abc text… copy layout keyboard DIY Prada
    7.Multiling O Keyboard, … paste layout keyboard Diy prada.
    Mangga dicobian.

    1. Sip, sami-sami. Nuhun oge informasina, tiasa janten referensi kanggo para wargi nu sanesna.

      1. xperia miro sukses kang tapI mun gnti nami bbm teu muncul kuna9n tah kang

        1. Nuhun infona. Sakedahna mah teu masalah. Cobi update BBM-na.

  45. Punten, pami di xiaomi redmi 2 kedah di root heula??

    1. Teu acan kantos nyobian. Cobi tingali dina daftar nu tos dites, atanapi tina komentar sateuacanna.

  46. kang kumaha atuh ieu kedah donasi ceunah ka ifont na 24rb da mahal kang:(

    1. Upami tos nginstal Ifont, biasana muncul menu donasi. Teu kedah ngadonasikeun. Tutup deui aplikasina, teras buka deui. Nu ka dua kalina mah pilihan donasina moal muncul. Cobi baca deui komentar-komentar sateuacanna anu ngalaman hal nu sami.

  47. ᮠᮒᮥᮢ᮪ ᮔᮥᮠᮥᮔ᮪ ᮃ ᮄᮜ᮪ᮠᮙ᮪ ᮔᮥᮢ᮪ᮝᮔ᮪ᮞᮂ

    (Hapunteun a bilih salah maklum nuju diajar)
    Alhamdulillah di samsung galaxy grand duos lancar jaya sapertos tutorial diluhur..

    Aya tips teu a supados cepet tiasa diajar nulis sareng maca aksara sunda?

    1. Nuhun infona. Mangga tingalian dina ieu situs wae kanggo diajar nu salajengna mah. 🙂

  48. ᮊᮀ, ᮕᮥᮔ᮪ᮒᮨᮔ᮪ ᮒᮤᮃᮞ ᮔᮥᮠᮥᮔ᮪ᮊᮩᮔ᮪ ᮃᮜᮙᮒ᮪ ᮖ᮪ᮘ᮪-ᮔ ᮒᮩ. ᮃᮘ᮪ᮓᮤ ᮠᮛᮤ ᮔᮥ ᮒᮤ ᮙᮏ ᮜᮦᮀᮊ. ᮠᮧᮚᮧᮀ ᮔᮤᮙ᮪ᮘᮢᮥᮀ ᮍᮜᮨᮞ᮪ᮒᮛᮤᮊᮩᮔ᮪ ᮃᮊ᮪ᮞᮛ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ.

    1. ᮙᮀᮌ ᮊᮀ ᮠᮛᮤ. ᮊᮀᮌᮧ ᮔᮤᮍᮜᮤ ᮕᮦᮞ᮪ᮘᮥᮊ᮪ ᮃᮘ᮪ᮓᮤ ᮒᮤᮃᮞ ᮜᮀᮞᮥᮀ ᮍᮊᮣᮤᮊ᮪ — ᮄᮉ

  49. A, mau nanya kenapa rarangkén é (ᮦ) selalu muncul di depan kata, bukan di depan huruf ngalagenanya, contohnya kalo mau nulis kata manéh jadinya malah munculnya ᮙᮔᮦᮠ᮪, ini kan bacanya jadi ménah, padahal saya ngetik rarangkénnya setelah ngetik huruf na (ᮔ), nuhun pisan kalo bisa diperbaiki

    1. Boleh tahu kasusnya ditemukan ketika dipakai mengetik dengan aplikasi apa? di HP Android atau di komputer.
      Untuk masalah pengetikan di browser Mozilla Firefox pada komputer memang ada masalah saat menampilkan hasil pengetikan, selengkapnya bisa dilihat di sini: https://www.kairaga.com/2016/04/13/bugs-rendering-font-sunda-di-mozilla-firefox.html
      Untuk mengatasi ini, saya dengan kawan-kawan PRADA.

      1. Knapa asus zenfon 2laser gk konek²buat nerima aksara sunda, susah mulu😭 tolong babtuannya

  50. Di HP android, Xiaomi redmi 3s, setelah saya coba2 ternyata bugnya itu jadi rarangkennya munculnya di depan huruf ngalagena sebelum huruf ngalagena yg seharusnya dikasih rarangkennya. Contoh kata maranéhna, munculnya jadi ᮙᮛᮔᮦᮂᮔ. Ini saya ngetik rarangken ᮦ setelah ngetik huruf ᮔ, tapi malah munculnya di depan huruf ᮛ. Tapi kalo huruf ngalagena sebelumnya ada rarangken ᮧ, bugnya nggak muncul, tetep di depan huruf ngalagena yg seharusnya, contoh kata Indonésia jadi ᮄᮔ᮪ᮓᮧᮔᮦᮞᮤᮃ.

    1. Terimakasih atas ulasan bug yang ditemukan kang Rifqi. Boleh tau dicobanya pakai aplikasi apa di Android? Browser internet, atau di aplikasi untuk menulis, misalnya note, office dsb. Yang saya temukan baru di aplikasi browser. Bisa dilihat juga artikel ini: https://www.kairaga.com/2016/04/13/bugs-rendering-font-sunda-di-mozilla-firefox.html

      1. saya nyoba nulisnya di semua aplikasi yang bisa buat nulis (notes, browser, whatsapp), muncul gini terus

  51. tiasa Kang hatur nuhun katampi pisan ^^

  52. Kang, aksara swarana ning teu ayaan. Hurup a kalah janten hurup @

    1. Aya, mung kedah nganggo tombol ‘shift’ sami sareng layout kanggo komputer. Tiasa ditingali di dieu.

  53. Asalamu alaikum Kang abdi tos instal sadaya sesuai tatacara nu aya tapi pas di copaskeun keyboard na teu berubah? Apa hp na kdah di root hla.?

    1. Nganggo HP naon? Cobi tingali pilihan setingan dina Multiling O Keyboard. Dina pilihan wilayah, pilih “South East Asia”, Basa Sunda. Upami font Sundana tos kainstal bakal muncul aksara Sundana. Upami teu acan muncul berarti teu acan kainstall. Cobi tingali kaca ieu. Upami aksarana kotak-kotak keneh, hartosna font Sunda teu acan kainstal leres dina HP-na.

  54. Kang upami hpna smartfren andromax r kedah di root heula atawa teu kedah ? Haturnuhun

    1. Teu acan tangtos. Cobian heula we ku cara ieu. Upami teu tiasa keneh, kamungkinan kedah diroot. Upami Smartfren G2 mah kantos dicobian, teu kedah diroot.

  55. Parantos dicobian ngangge HP Samsung GalaxyGrand 2 (teu di-root) tiasa kang. ᮠᮒᮥᮛ᮪ ᮔᮥᮠᮥᮔ᮪ ᮕᮤᮞᮔ᮪.

    1. Sip. Sae atuh Kang. Wilujeng. Nuhun infona.

  56. Kang bade tumaroa Ari kana xiomi resmi 3 pro tiasa teu kang? Hatur nuhun sateuacanna

  57. Kang ari evercos tiasa

    1. Kamungkinan tiasa. Cobian heula we.

  58. Kang pami di hp redmi 3s tiasa teu? Saya ukeun nomer person na nya hehe

    1. Kamungkinan tiasa, mung duka kedah diroot atanapi henteu.
      Kontak abdi tiasa ditingali di dieu: https://www.kairaga.com/ilham-nurwansah

  59. maaf buat akang/teteh yg setelah memasang aksara sunda tp tdk muncul di keyboardnya.kemungkinan mslhnya sama seperti yg sy alami yaitu ada di font droidsantfallback.ttf bawaan hp nya.solusinya ganti droidsanstfallback.ttf bawaan hp dengan droidsantfallback.ttf by ihin,saratnys hp sdh di root.font droidsantfallback.ttf by ihin bisa dicari di google.

  60. Yudi Amandari Agam

    Saé pisan kang, ngamumulé budaya sunda. Ngindung ka waktu mibapa ka jaman téh leres.

  61. kang tos terinstalll sadayana tapi pas di +DIY paste masih tetep henteu nampil di kywrdna. samsung galaxty tab 4

    1. Upami kitu, teu kedah nganggo keyboard DIY, anggo wae anu ‘default’ bawaan tina aplikasi Multiling O Keyboardna. Dina setingan Multiling O Keyboardna, pilih No. 6 South East Asian , teras pilarian Basa Sunda (ᮘᮞ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ).

  62. Tos tiasa di anggo, hatur nuhun bantosanna. ᮠᮒᮥᮛ᮪ ᮔᮥᮠᮥᮔ᮪.

  63. ᮊᮧᮞᮞᮤᮂ

    ᮓᮤᮔ ᮜᮦᮔᮧᮗᮧ s60a ᮘᮤᮞ, ᮒᮕᮤ ᮓᮤ ᮛᮧᮇᮒ᮪ ᮠᮩᮜ

    1. ᮞᮤᮕ᮪ ᮃᮒᮥᮂ. ᮠᮒᮥᮁ ᮔᮥᮠᮥᮔ᮪ ᮄᮔ᮪ᮖᮧᮁᮙᮞᮤᮔ ᮊᮀ ᮊᮧᮞᮞᮤᮂ.

  64. nuhun kang, tos dicobian. berhasil mantap! tapi teu acan biasa sareng keyboardna, jadi salah wae hehehe

    1. Sip. Nuhun infona. Wilujeng diajar ngetik aksara Sunda, Teh Novi.

  65. ass kang admin samsung j 1 mini oge tiasa gening nhun atas infona kang

    1. Muhun, sip. Nuhun infona, Kang Andi. Mugi ngabantos kanggo nu sanes.

  66. kang naha hp asus zenfone 5 te tiasa. emang kedah di root hela

    1. Kanggo HP nu teu tiasa langsung diinstal, saena diroot heula.

Tinggalkan Balasan ke Selra Batalkan balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

Kairaga.com © 2017
Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com