Panduan

Pemasangan

PEMASANGAN FONT DAN KEYBOARD

Panduan ini berisi informasi tentang cara pemasangan font dan keyboard untuk pengetikan aksara Sunda di komputer dan di ponsel pintar (smart phone).  Silakan pilih sistem operasi sesuai dengan yang Anda pakai.

Windows

Linux

Macintosh

Android

iPhone & iPad

Pengetikan

CARA PENGETIKAN

Bila font dan driver telah dipasang, maka sekarang kita harus mengetahui posisi slot keyboard setiap karakter aksara Sunda. Posisi setiap karakter aksara Sunda ditempatkan pada layout tombol keyboard QWERTY agar memudahkan untuk mengaksesnya. Beberapa slot tombol tidak digunakan untuk aksara Sunda, sehingga ketika menekan tombol “kosong” ini akan muncul huruf latin sesuai dengan tombol itu. Perhatikan gambar berikut:

Berikut ini saya buatkan tabel untuk membantu menghafal posisi aksara Sunda yang akan diinput pada keyboard.


PERHATIAN!

Font aksara Sunda menggunakan sistem case sensitive pada keyboard, perhatikan perbedaan huruf kecil (tanpa shift) dan kapital (dengan shift).


Vokal Mandiri

Konsonan

vokalisasi

Rarangken

Angka

Cara Mengetik Suku Kata & Kata

Cara Mengetik Frasa Sederhana 

Unduh Panduan Mengetik Aksara Sunda (pdf)

Konversi Otomatis Latin-Sunda

TRANSLITERASI OTOMATIS (KONVERSI)

Konverter berfungsi untuk mempermudah alih aksara dari Latin ke Aksara Sunda maupun sebaliknya dari aksara Sunda ke Latin secara otomatis. Sistem ini dapat digunakan secara offline pada MS Word menggunaan script makro yang telah dibuat oleh Dian Tresna. Silahkan pilih versi MS Word yang sesuai dengan yang anda pakai.

Konverter Otomatis Online

Untuk menggunakan konverter Latin-Sunda otomatis secara online, silakan buka laman konverter online.

Updated: 20 Maret 2020 — 14:55

33 Comments

Add a Comment
  1. Abdi tos nuturkeun tutorial diluhur. Android abdi tos di root, tos tiasa maca aksara Sunda. Tapi pas +DiY Prada.Txt naha teu tiasa, teu kabaca oge

    1. Kanggo muka teks DIY Prada.txt aplikasina kedah support pengkodean Unicode. Abdi nganggo Note Everything, tiasa oge nganggo Kingsoft Office. Mangga dicobi ku sababaraha aplikasi teks anu support Unicode.

      1. Asalmkm, Kang abdi nembean kana aksara sunda, kataji ku bentuk font nu seprtos seratan tangan, mung pas dicobian hasilna,ᮞᮕᮒᮧᮞ ᮊ, mnawi kdah kmaha, hturnhun.

  2. A Ilham abdi nyuhunkeun teks aksara sunda ngalagena sa halaman sreng terjemahanna kana bahasa Indonesia

    1. Mangga tiasa. Mung peryogi nu sapertos kumaha?
      1. Teks basa Sunda ku aksara Sunda –> dilengkepan aksara Latenna –> ditarjamahkeun kana bahasa Indonesia; atanapi,
      2. Teks basa Indonesia ku aksara Sunda –> dilengkepan aksara Latenna.

      1. wilujeng wengi a,,,abi hoyong tiasa ngadamel nami abi ku aksara cacarakan..
        cobi a psihn contoh kmha seratana Sri kartika

          1. Kang, éta ngetik cacarakan kumaha?

          2. dina aksara sunda sri kartika janten
            ᮞᮢᮤ ᮊᮁᮒᮤᮊ

  3. tika kandita rahman

    assalamualaikum wr wb, mf kang, sy udah bisa download cara pengetikan aksara sunda otomatis dan berhasil memasang makro konverter. tp, ketika mengetikan aksara “ja”, aksara sunda “ja” nya masih yang lama kang. mohon petunjuknya supaya bisa mengetikan aksara sunda “ja” terbaru, karena sedang menyusun bacaan sunda. haturnuhun pisan kana bantosanna

    1. Waalaikum salam. Untuk menggunakan font yang sudah direvisi bentuk ja-nya, silakan instal font Sundanese Unicode-2.ttf, lalu instal. Teks latin yang sudah dikonversi ke dalam Aksara Sunda, harus diganti fontnya menjadi Sundanese Unicode 2013.

  4. kang kangge ubuntu 14 atuh hhehehe

  5. nyuhunken pitulung sim kuring ngarasa susah ngainstall aplikasi Aksara Sunda.

    1. Sesahna di palih mana Kang? Nginstal dina komputer atanapi HP?
      Nyuhunkeun informasina sing rinci.

  6. kang abdimah teu sukses waktos nginstall driver keyboarna
    teu suport sareng procesor dina kateranganna
    abdi ngangge amd a8

    1. Rupina driverna teu supprot kana processor nu enggal. Hapunten teu acan tiasa diupdate deui. Kanggo ngetik aksara Sunda, tiasa nganggo konverter bae https://www.kairaga.com/font-sunda/konversi-otomatis

  7. hatur nuhun kang mugia nambih@kasaean sareng barokah, hapunten dupi panduan nu ieu aya nu tiasa disimpen atanapi diunduh teu kang?

    1. Amin. Nuhun, Kang.

      Tiasa, carana buka kaca panduan nu mana wae, teras pencet keyboard Ctrl+P, engke muncul menu kanggo print. Pilih jenis printerna janten “Save As PDF”. Hasilna tiasa disimpen dina format PDF.

  8. kang abdi butuh kanggo mac 🙁

    1. Hapunten teu acan aya panduan lengkepna mah. Mung tiasa dicobi milarian panduan masangkeun font umum kanggo Mac, teras instalkeun font Sundana. Cobi oge metode ieu: http://yulian.firdaus.or.id/2008/11/01/sundanese-phonetic-input-method/

  9. *Asslkm, kang hapuntn abdi nembean kana aksara sunda, kataji ku font aksara sunda anu sapertos seratan tangan, namung waktos dicobian hasilna benten.
    mnawi kdah kmaha saena.hturnhun

  10. Kang tiasa di install di linux mint 18.3 cinnamon?? atau upload atuh di PPA supaya gampang nginstallna

    1. Kedahna mah tiasa sih.
      Numawi rencanana kitu, diaplod kana PPA. Mung teu acan kabujeng wae.

  11. Wengi kang..punten abdi hyong tiasa ngadamel nami abdi ku aksara cacarakan sunda..
    Pasihan contoh nami (irfan)

    1. Irfan: ꦲꦶꦂꦥ꦳ꦤ꧀

  12. Kang, abdi tos nginstal sadayana kapungkur versi lawas na tiasa jalan. tapi kamari mah tos teu tiasa dianggo. abdi instal deui anu versi anyar tapi teu tiasa jalan kang. kosong wae. abdi ngangge windows xp.
    nyuhunkeun infona kang.

    1. Cobi tingali versi font-na. Driverna aya dua rupi: 32 bit sareng 46 bit. Cobi uninstal heula, teras cobi deui hiji-hiji.

  13. hatur nuhun kang.

  14. kang, naha upami ngetik 2 rarangken (vokalisasi)nu diluhureun aksara janten nimpah, teu ngarendeng??? lepat ngetik atanapi kumaha nya?

    1. Memang, dina sababaraha perangkat komputer aya anu teu acan kompatibel dina merenahkeun rarangken.
      Tiasa nganggo Libre Office (gratis), supados posisi rarangkénna leres.

Tinggalkan Balasan ke Admin Batalkan balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *