Category: Peristiwa – ᮕᮨᮛᮤᮞ᮪ᮒᮤᮝ

Sakola Aksara Sunda, Diajar bari Ulin, Ulin bari Diajar

Dimuat dina Galura Minggu 1 April 2017

Saptu, 1 April 2017, pasosoré sabada asar, di Alun-alun Bandung. Sababaraha nonoman nu dariuk ngariung ngawangun buleudan. Nyanghareupan papan préséntasi. Témbong deuih nu keur nerangkeun pangajaran. Daria pisan katempona téh. Teu kapangaruhan ku kaayaan alun-alun nu ramé ku nu arulin dina amparan jukut sintétis.

Keur naraon para nonoman bieu téh? Singhoréng keur miluan Sakola Aksara Sunda nu dilaksanakeun ku Daya Mahasiswa Sunda (DAMAS), Ikatan Mahasiswa Siliwangi AMS, jeung Taman Bacaan Masarakat (TBM) Cibungur. “Sakola Aksara Sunda,” ceuk Hayati Mayang Arum, salah saurang aktivis Sakola Aksara Sunda. Lanjutkan membaca...

Ikuti dan bagikan:
0

Workshop Penulisan Aksara Sunda, Bapusipda Jawa Barat

Kairaga.com — Badan Perpustakaan dan Kearsipan Daerah Jawa Barat (Bapusipda) menggelar Workshop Peningkatan Layanan Implementatif tentang Menulis Aksara Sunda, dengan tema “Melestarikan Budaya Sunda dengan Menulis Aksara Sunda”. Kegiatan ini diselenggatakan pada hari Rabu (19/10/16) di Aula Lantai IV Gedung Layanan Perpustakaan Bapusipda Jawa Barat, Jl. Kawaluyaan Indah II No. 4 Bandung.

Kegiatan ini diikuti peserta sebanyak 50 orang yang terdiri atas siswa SMA/K dan MA se-Kota Bandung. Adapun pematerinya yaitu Rahmat Sopian, M.Hum dengan topik “Mengenal Kembali Aksara Sunda”, Ilham Nurwansah, M.Pd dengan topik “Komputerisasi Aksara Sunda”, dan Edi Dolan “Desain Aplikasi dan Kaligrafi Aksara Sunda”. Lanjutkan membaca...

Ikuti dan bagikan:
0

Lomba Menulis Aksara Sunda, RBS 2013

IMG00657 Lomba menulis aksara Sunda digelar di gedung pusat kegiatan mahasiswa Universitas Pendidikan Indonesia Bandung, hari Jum’at (8/3/2013). Kegiatan yang diselenggarakan dalam rangkaian kegiatan Riksa Budaya Sunda oleh Hima Pensatrada JPBD FPBS ini, merupakan gelaran pertama dalam bentuk lomba, setelah sebelumnya dilakukan eksebisi dan sosialisasi aksara Sunda selama tiga tahun berturut-turut.

Lomba ini diikuti oleh 60 orang peserta dari jenjang pelajar SMP dan SMA se-Jawa Barat. Para peserta dihadapkan dengan dua model soal tes. Pertama berupa dikte (menyimak) lalu ditulis ke dalam aksara Sunda. Kedua yaitu tansliterasi (alih aksara) dari huruf Latin ke dalam Aksara Sunda. Lanjutkan membaca...

Ikuti dan bagikan:
0

Basa Sunda, Basana Urang Sunda (PBII 2010)

21 Pébruari geus ditetepkeun ku UNESCO minangka Poé Basa Indung Internasional (International Mother Tongue Day) pikeun miara basa-basa indung di sakuliah dunya sangkan teu ilang basa jeung panyaturna. Anu dimaksud basa indung téh nya éta basa anu pangmimina psian diajarkeun indung ka anakna. Nya pikeun urang sunda ku basa Sunda, Jawa ku basa Jawa, Jepang ku basa Jepangna, Arab ku basa Arabna jsté. Di Indonesia, basa indung ditangtayungan ku pasal 32 ayat 2 amandemén UUD 1945 anu nétélakeun yén basa daérah mangrupa kabeungharan budaya nasional ditangtayungan ku nagara. Atuh di Jawa Barat sorangan, basa daérah (baca:Sunda) ditangtayungan ku ayana Perda No. 5 taun 2003 ngeunaan pelestarian basa, sastra jeung aksara daerah. Lanjutkan membaca...

Ikuti dan bagikan:
0

Facebook-an Maké Basa Sunda

Ku Ilham Nurwansah

Éta nu kaunggel dina jejer ieu tulisan téh mangrupa salahsahiji éksprési dina poster ti para mahasiswa jurusan Basa jeung Sastra Sunda UPI nalika aksi damai helaran ngurilingan kampus. Éta kagiatan téh aya dina sajeroning rangkéan acara miéling Poé Basa Indung Internasional 2010 (international mother tongue day). Sakumna mahasiswa ti Jurusan Pendidikan Basa jeung Sastra Daerah (baca: Sunda) UPI, ngayakeun aksi turun ka jalan mangrupa helaran bari mawa poster nu eusina slogan-slogan pikeun maké basa Sunda dina sagala widang kahirupan boh pagaulan, pagawéan, média jrrd. di lingkungan kampus Bumi Siliwangi. Sasaran utamana nyaéta kaum nonoman anu kiwari katara geus rada éra maké basa Sunda, kitu sotéh alatan réa katingal jeung kapireng dina gaul sapopoéna. Najan kitu, para kolot jeung nu miboga rasa “rumasa urang Sunda” tangtu boga tanggungjawab nu gedé sangkan teu mopohokeun basa Sunda jeung ngajarkeun deui basa Sunda ka barudakna. Lanjutkan membaca...

Ikuti dan bagikan:
0
Kairaga.com © 2017
Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com