Kairaga.com

Portal Manuskrip Sunda

Driver Keyboard

Driver ini dapat digunakan untuk Sistem Operasi Windows 32 bit dan 64 bit. Layout yang digunakan untuk mengetikkan aksara Sunda Unicode dapat dilihat seperti pada gambar berikut:

Layout Papan Tombol dalam posisi normal
Layout Papan Tombol dalam posisi normal
Layout Papan Tombol dalam posisi Shift
Layout Papan Tombol dalam posisi Shift

74 Komentar

Tambah Komentar
  1. Driver keyboarna teu tiasa di instal kang

  2. Ilham, aksara Sunda revisi 2013 teh teu tiasa didownload geunging?

      1. Assalamu’alaikum.
        Sampurasun.
        Puntn akang, nyuhungkeu driverna, kintun ka e-mail dianmarzuki83@gmail.com
        Hatur nuhun.
        Wassalamu’alaikum

  3. Punten Kang Ilham, upami ngisi tulisan huruf “n” di akhir kata. kumaha carana?

    1. Tiasa ngetik dina keyboard᮫: “n” + “;” (pamaéh). Hasilna janten “ᮔ᮪”. Contona: Banten –> ᮘᮔ᮪ᮒᮨᮔ᮪

      1. ohhh kantun hurup konsonan na hungkul nya, hurup vokal na janten paeh..
        sunawan –> ᮞᮥᮔᮝᮔ᮪
        hatur nuhun, Kang..

        1. Muhun, leres. Sip, sami-sami.

      2. Kang cobi pami nyerat deni sopian janten kumaha?

        1. ᮞᮧᮕᮤᮃᮔ᮪

  4. Min naha abdi masih teu tiasanya, tos install font sareng driver keyboardna tapi angger kitu. 64 bit intel i3

    1. Rupina teu kompatibel kana spek komputerna. Kanggo alternatifna, cobi anggo font anu nganggo blok Latin tina kaca ieu: https://www.kairaga.com/font-sunda

  5. Aslkum sampurasun.. haturan salam pangwanoh kang..kang Ilham dupi nyerat Singkatan ku aksara sunda kumaha?
    Contona pami nyerat STNK, naha sadayana ngangge pamaeh? htr nhun

    1. Waalaikum salam, rampes.
      Kanggo singkatan, saleresna teu acan katangtosan anu baku. Mung bawiraos rupina kedah nganggo pamaeh sadayana. Nyerat STNK janten ᮞ᮪ᮒ᮪ᮔ᮪ᮊ᮪

  6. kok gk ada buat 32 bit kang????

    1. Di dalam paket driver 64 bit juga ada driver untuk 32 bit.

  7. kang pami nginstall dina windows 10 kumaha nya tee tiasa wae?

    1. Nganggo processorna naon? AMD/Intel?

      1. abdi nganggo processor intel.

  8. kang, pami edisi revisi tiasa di unduh dipalih mana?

  9. kang punten dupi font Black_Knight tiasa di download d dieu?

    1. Dina web ieu teu acan disayagikeun margi teu acan lengkep aksarana. Ku abdi tos dikintun kana email.

  10. Kang Ilham, font’na janten teu nyamung kna aksara nu di pikahoyong

    1. Font nu mana manawi? margi font Sunda teh aya dua jenis. 1. nu nganggo driver keyboard, 2. nu teu kedah nganggo driver. Duanana gaduh fitur anu benten. Upami lepat nganggona sok janten teu luyu hasilna. Manawi tiasa dijelaskeun masalahna sapertos kumana?

  11. kang abdi peryogi transleet aksara sunda versi revisi 2013

    1. Upami alih aksara mah tiasa ditingali di dieu: https://www.kairaga.com/font-sunda/konversi-otomatis
      Font Sundanese Unicode revisi 2013 tiasa dipilari di dieu: https://www.kairaga.com/font-sunda

  12. kang punten upami nyerat raharja, dinu “har” teu tiasa nganggo panglayar (ha + r). kumaha kang? hatur nuhun.

    1. raharja –> r+h+Q+j = ᮛᮠᮁᮏ
      Pituduh salengkepna aya di dieu: https://www.kairaga.com/font-sunda/panduan

  13. Kang upami hoyong ngahasilkeun “teu” kumaha?

    1. ta+paneuleung –> ᮒ + ᮩ = ᮒᮩ

  14. Sareng kang geuning pami nyerat na aplikasi sanes/browser mah janten teu tampil aksara teh?

    1. Muhun, margi teu sadayana aplikasi dina Windows ngadukung aksara Sunda. Aksara Sunda tiasa muncul upami aya pilihan kanggo ngatur font. Tapi upami dina Linux mah, asal font aksara Sunda tos diinstalkeun, pasti tiasa dianggo dina aplikasi naon bae. Cobi tingali contona di dieu: https://www.kairaga.com/font-sunda/panduan/instal-aksara-sunda-di-ubuntu-10-10

  15. Support di iOs teu, Kang?

  16. Kang, kanggo ngetik Kha sareng Sya di keyboard nganggo naon?

    1. kha= ᮮ (shift + K)
      sya= ᮯ (shift + S)

      1. Kang pami nyerat jampang manggung ku bahasa sunda kumaha…😆😆😆 hatur nuhun

        1. Bahasa Indonesia: Jampang Manggung
          Basa Sunda: Jampang Manggung
          Aksara Sunda: ᮏᮙ᮪ᮕᮀ ᮙᮀᮌᮥᮀ

  17. Mantap, Kang. Tos support x64 mah keren. Mung sakedik kirangna panginten, ku simkuring disimpen di D: nalika dibuka setup.exe teh kalah tampil error:
    “Setup was unable to find the msi package or patch
    ‘D:\SundaKb_64bit\sundanese_amd64.msi’.
    boh dibuka normal atanapi Run as Administrator oge.

    Janten nginstalna simkuring mah langsung nganggo file SundaKb_amd64.msi. Simkuring nganggo Windows 7 x64 SP 1 Build 7601. Manawi tiasa janten perhatosan. Hatur nuhun.

    1. Hatur nuhun informasina, Kang. Mugi ngabantos kanggo nu sanesna.

  18. Sampurasun abah hoyong tiasa nyerat aksara sunda kaganga dina laptop/komputer tapi teu tiasa carana, punten manawi tiasa ngajelaskeun hatur nuhun

  19. zulkifli sabili rosad

    kang punten kangge nyerat JEUNG rarangkena EU sareng NG na numpuk wae,kinten kinten solusi na kumaha nya?

    1. Biasana masalah ieu muncul dina MS Word. Alternatif solusina:
      1. Nganggo font Prada: https://www.kairaga.com/2015/05/05/font-sunda-prada.html
      2. Ngetikna nganggo Libre Office.

  20. zulkifli sabili rosad

    driver nu sundaKb_i368.msi teu tiasa di instal
    driver nu sundaKb_ia64.msi oge teu tiasa di instal
    tah pas nyobian ngainstal driver nu AMD mah tiasa di instal,padahal abi ngangge intel i7,tah mungkin teu kang driver na teu support ka cpu na?jadi rarangken na numpuk

    1. Rarangken numpuk sanes masalah tina driverna, tapi font atanapi word processorna. Driver tugasna mung kanggo ngainput kode unggal aksara, sanes kanggo nembongkeun bentuk aksara.
      Upami masalahna font, mangga tiasa dipilari alternatifna (disarankeun nganggo font Prada. Upami masalahna wordp processor, mangga anggo LibreOffice kanggo alternatifna.

  21. zulkifli sabili rosad

    siap kang hatur nuhun sateu acana

  22. aslkm,a’ilham nyunkeun kanggo instaleunna nya,window 10 core i3.haturnuhun sateuacana.

    1. Waalaikum salam. Mangga langsung download bae.

  23. assalamualaikum,
    kang nyunkeun link kangge driver keyboard di komputer.

    nuhun.

  24. kang upami nyerat CIANJUR bahasa sunda kumaha? hatur nuhun

    1. Cianjur = ᮎᮤᮃᮔ᮪ᮓᮥᮁ

  25. kumaha cara downlotna yaa kybotna ya sesah

    1. tuturkeun bae lengkah-lengkahna. Upami sesah, mugi para wargi nu aya dina forum/gup Facebook Aksara Sunda tiasa mantosan.

  26. ᮠᮒᮥᮁ ᮔᮥᮠᮥᮔ᮪

    1. ᮞᮙᮤ-ᮞᮙᮤ

  27. min, mw nanya knp kl di word bisa muncul aksaranya, tpi kl di luar word aksaranya ga muncul, padahal udh pk Sundanese Unicode keyboard

    1. Sistem Windows belum mendukung aksara Sunda untuk bisa diketik secara benar di luar program berbasis teks atau gambar. Kalau adau pilihan font di program/aplikasinya sih harusnya bisa muncul aksaranya. Misalnya di Corel, Photoshop, notepad, browser internet dll. Maksudnya “di luar word” itu bagaimana? apa aplikasinya?

      1. maksudnya di luar word tuh, kaya bwt di line, twitter, facebook, dll min. pokoknya selain ngetik bwt di word gitu^^

        1. Untuk menampilkan aksara Sunda di Twitter atau Facebook bisa melalui browser Mozilla Firefox.
          Baca di sini: https://www.kairaga.com/2016/03/01/menampilkan-aksara-sunda-di-browser-mozilla-firefox.html
          Kalau untuk Line, pada prinsipnya sama, yaitu font pengkodean aksara Sunda melalui keyboard harus terbaca oleh sistem aplikasinya. Contohnya bisa digunakan dalam aplikasi chatting di android.
          baca selengkapnya di sini: https://www.kairaga.com/font-sunda/panduan/instal-aksara-sunda-di-android

          Untuk bisa berkirim pesan dengan aksara Sunda syaratnya ada dua, yaitu 1) harus terinstal font, 2) harus terinstal keyboard Sunda.
          Beberapa aplikasi mungkin tidak dapat menampilkan aksara Sunda karena font Sunda tidak dapat terbaca oleh sistemnya.

          1. hatur nuhun min^^

  28. kang bade naros naha pami abdi ngetik tulale pasti jadina tulela wae ?
    hatur nuhun

    1. Rupina aya keneh eror dina sistem fontna. Cobi nganggo Font Prada. Ngetikna dina Libre Ofiice.

  29. Uken huruf Sunda NU Syah Sreng r paeh

  30. Assalamuallaikum .sampurasun kang
    Kang upami nyerat “selamat datang/wilujeng sumping” nganggo aksara sunda kumaha?

    Upami di download di hp tiasa teu kang?
    Nuhun sateuacanna

    1. selamat datang = ᮞᮨᮜᮙᮒ᮪ ᮓᮒᮀ
      wilujeng sumping = ᮝᮤᮜᮥᮏᮨᮀ ᮞᮥᮙ᮪ᮕᮤᮀ

      Kanggo dina hape tiasa ditingali cara setingna di dieu: https://www.kairaga.com/font-sunda/panduan/instal-aksara-sunda-di-android

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

Kairaga.com © 2018