Instal aksara Sunda di Windows 8

Kali ini saya sampaikan cara menginstall font dan driver aksara Sunda Unicode pada Windows 8 . Pada dasarnya, pemasangan pada Win 8 sama saja dengan pemasangan pada Windows 7. Berikut ini langkah-langkahnya.

Download Paket Aksara Sunda Unicode
Paket font dan driver aksara Sunda Unicode dapat diunduh di tautan berikut: Aksara Sunda Unicode.zip


UPDATE PENTING!

Unduh font Sundanese Unicode versi 2.0 –> SundaneseUnicode-2.0.ttf

Font ini sudah diperbaiki bentuk karakter “ja”, selengkapnya baca revisi font Sundanese Unicode 2013



Instal Font
Ekstrak file Aksara Sunda Unicode.zip, lalu buka folder “Font”.
Klik kanan pada file SundaneseUnicode-2.0.ttf, lalu “Install”.
Capture1

Instal Driver Keyboard
Buka Folder “Papan Tombol”,
pilih “SundaKb1_i386”, klik kanan lalu “Install”

UPDATE:
Driver untuk chipset 64 bit sudah tersedia, silahkan unduh SundaKb_64bit.zip Ekstrak lalu instal.
Capture2

Ikuti perintah selanjutnya, lalu tunggu hingga proses pemasangan selesai.
Capture3

Setelah pemasangan driver selesai, akan muncul pilihan input bahasa pada taskbar, di dekat jam.
Capture4

Pilih “ENG” untuk input keyboard standar (English US),
Pilih “IND” untuk metode input keyboard Aksara Sunda (Indonesian)

Penggunaan
Setelah langkah-langkah di atas ditempuh, selanjutnya aksara Sunda dapat dipakai untuk mengetik pada berbagai aplikasi di Windows 8. Berikut ini contoh penggunaan pada MS Office 2010.
Capture5

Silakan lihat panduan pengetikan.

33 Komentar

Tambah Komentar
  1. Muhammad Daffa Firdaus

    Mau tanya, kenapa saat saya install ada tulisan “Error reading from file:”, Barangkali ada solusinya, terimakasih

    1. Saat instal apa? font atau driver keyboard?
      Kemungkinan file belum terunduh dengan sempurna. Coba ulangi proses pengunduhan sampai 100% selesai dan lakukan kembali proses penginstalan.

  2. Kang kangge aksara pamaeh na ngage tombol naon nya

    1. aya dina tombol “titik koma” (;)

  3. Kang driver keyboardna ngadownload deui teu ?? atau aya di pengaturan ?? teraas itu di toolbar meh muncul ENG / IND kumaha ??

    1. driverna tiasa dipulut ti dieu: https://www.kairaga.com/font-sunda/driver-keyboard
      upami aya masalah teu muncul dina taskbar, tingali troubleshoot dina kaca ieu: https://www.kairaga.com/font-sunda/panduan/instal-aksara-sunda-di-windows-7

  4. Alhamdulilah tiasa kang nuhun ,, tapi kang pami a i u e o teras ng nu mana nya nu kedah di pencet ?? Nuhun~

  5. kang, upami bade tempatkeun “e” sareng “o”. mana anu leres, abdi ngajarkeun murangkalih “e curek” sateuacan konsonan, teras “o” saatos konsonan. Kumaha tah ?

    1. muhun leres, e curek (paneleng) ditempatkeun sateuacan konsonan. Upami o (panolong) ditempatkeun saatos konsonan.

  6. Kang, kanggo nyerat kecap “geuning” anu vokalisasina ngarendeng dua, patumpuk wae, kmh solusina?
    Dina posisi, windows 7 sareng windows 8 ge sami kitu wae.

    1. Numawi kanggo masalah ieu, abdi teu acan mendak solusina. Sanaos sistemna sareng Officena sami, sok aya wae anu kengeng masalah saperto kang Asjan. Ngan tos dicobian ngetik dina Corel/Photoshop mah teu patumpuk. Sapertosna aya masalahna dina sistem Complex Text Layout (CTL) anu teu tiasa kabaca dina MS Office atanapi Windowsna. Alternatifna, cobi nganggo Libreoffice.

      1. Mhn leser kitu, kang. Windows 7, office 2010, nu sanes mah aya nu tiasa. Mimilikan.
        Tos dicobian nganggo Libreoffice, teu tiasa copas.

  7. abi nganggo windows 10, tos dicobian, tapi teu tiasa di install. saurna teu support. janten kumaha tah kang? nyuhuhkeun bongbolonganna

    1. Windows 10 nu dianggona 32 bit atanapi 64 bit? Prosesorna Intel atanapi AMD?

        1. biasana mah, kantun instal driver ku cara ngaklik file ‘setup.exe’, engke otomatis nginstalkeun driver nu kompatibel. Upami henteu, manual instal file ‘SundaKb_ia64.msi’ kanggo intel 64 bit. Cobi oge alternatif driver versi awal (32 bit), susuganan tiasa.

          download ti dieu: https://app.box.com/s/dlak8tob23lkkwyhx7be

          1. masih teu tiasa kang. manawi aya cara nu sanes?

          2. Paling oge ku font anu nganggo pengkodean Latin, janten teu kedah nginstalkeun driver keyboard. Aksara Sunda bakal tiasa tampil dina MS Word, Corel, Photoshop, tapi moal tiasa diangge ngetik dina browser internet. Kanggo font Sunda anu nganggo slot Latin, mangga pilari dina kaca ieu:
            https://www.kairaga.com/font-sunda
            http://watesawal.blogspot.co.id/p/aksara.html

          3. hatur nuhun pisan kang,ke urang cobi

  8. Kang naha ari diketik di medsos kayaning facebook janten kotak-kotak, padahal mah instalanna teh tos rengse sadayana, aya solusi?

    1. Browserna kedah diseting heula. Upami nganggo Firefox, pituduhna tiasa dibaca di dieu.

  9. sampurasun kang, dupi nu tos tiasa ngangge rarangken pasangan font na nu mana nya ?

    1. Teu acan aya nu nganggo pasangan mah.

  10. hatur nuhun kang. abdi nyuhunkeun font aksarana anu sanesna kang? punteun sateuacana

    1. Sawangsulna. Mangga longokan kaca ieu: https://www.kairaga.com/font-sunda margi sawaktos-waktos engke ditambihan deui font nu sanesna.

  11. Kang, abdi nganggo Windows 8.1, naha teu tiasa diinstal nya?

    1. Teu tiasa diinstal dina tahap nu mana, manawi?

  12. kang bade naros upami di word mah tos tiasa di angge tapi pas di photoshop teu tiasa nya, kumaha eta solusina kang? hatur nuhun.

    1. sakedahna mah tiasa, robih font sareng driver keyboardna janten aksara Sunda.
      Upami teu nganggo river, kedah nganggo font nu sanes unicode. Pilari alternatifna di dieu https://www.kairaga.com/font-sunda

  13. sampurasun,, manawi araya.. 🙂

    1. rampes, araya, Kang.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

Kairaga.com © 2017
Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com