Instal Aksara Sunda di Windows 10

Windows 10 adalah sistem operasi keluaran terbaru dari Microsoft. Seperti sistem operasi pendahulunya, Windows 10 dapat digunakan untuk mengetik aksara Sunda. Berikut ini adalah panduan pemasangan (instalasi) font dan driver keyboard aksara Sunda:

Bahan yang diperlukan:

  1. Font Sundanese Unicode ver. 2 (download)
  2. Driver Keyboard Aksara Sunda (download)

Pemasangan Font

Pasang (instal) font Sundanese Unicode yang telah diunduh ke dalam sistem, caranya:

  1. Klik kanan pada file font, pilih “Install”
  2. Font sudah terpasang, tetapi belum bisa digunakan untuk mengetik.

Pemasangan Driver Keyboard

Agar bisa mengetik aksara Sunda dengan font yang sudah terpasang, harus menggunakan driver khusus. Berikut ini langkahnya:

  1. Ekstrak file SundaKb_64bit.zip yang telah diunduh sebelumnya.
  2. Buka file yang telah diekstrak.
  3. Jalankan salah satu file installer yang sesuai dengan jenis prosesor komputer. (saya pakai AMD 64bit)
  4. Klik kanan installer, “run as administrator”
  5. Bila muncul jendela pemberitahuan, pilih “Run anyway” untuk menginstal.
  6. Bila jendela User Account Control muncul, klik “Yes.
  7. Driver akan segera dipasang. Bila sudah terpasang, akan muncul jendela pemberitahuan. Klik “Close”.             
  8. Bila driver sudah terpasang dengan benar, di taskbar sebelah kanan akan muncul pilihan input bahasa.                                                                                      

Penggunaan

Untuk menggunakan aksara Sunda, buka aplikasi pengolah kata (MS Word, LibreOffice, OpenOffice dll), saya menggunakan Wordpad bawaan Windows 10.

  1. Pilih font menjadi “Sundanese Unicode 2013”
  2. Pilh metode input menjadi “IND Indonesian Sundanese Unicode Keyboard”
  3. Aksara Sunda sudah dapat digunakan untuk mengetik.

Lihat panduan pengetikan selengkapnya.
 

29 Komentar

Tambah Komentar
  1. saya kesulitan menginstal di windows 10 dikarenakan ada peringatan ” procesor not support, contact your vendor”.
    tolong bantuannya, terima kasih.

    1. Boleh tahu processornya apa? AMD/Intel?

  2. alhamdullilah sudah bisa diinstall tapi kenapa ya huruf “A” nya tidak bisa berubah menjadi aksara sunda. mohon bantuannya. terimakasih

    1. Huruf vokal ‘A’ mandiri ada di tombol A kapital.
      Panduan lengkapnya bisa dilihat di halaman ini: https://www.kairaga.com/2015/03/13/cara-menulis-mengetik-aksara-sunda-yang-benar.html

  3. Kang abdi nginstall dinu Windows 10 32bit, nalika nginstall file setup program SundaKb_64bit, muncul peringatan “Setup was unable to find the msi package or patch”, ?
    htr nuhun Kang

    1. Cobi nganggo driver nu kanggo 32 bit, mangga download ti dieu

  4. Hatur nuhun kang, tapi aya teu kang nu nyieun versi IM sareng IME na ( Input Method, Input Method Editor )

    1. Sami-sami. Kanggo ngadamel custom layout keyboard tiasa nganggo MSKLC (Microsoft Keyboard Layout Creator). Mangga pulut tina web resmina ieu: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=22339

  5. Kang, abdi tos instal di Win 10 Enterprise (x64). Tapi nyobian ngetik di MS. Office 2010, font Sundanese na teh langsung robah deui ka Times New Roman. Kumaha solusi na kang? Nuhun sateuacanna…

    1. Ieu kamungkinan masalahna dina driver keyboard. Aksara Sunda dina font Sundanese Unicode nganggo slot Unicode Sunda, sanes Latin. Upami nganggo keyboard standar (English US), nu muncul bakal Latin, dina hal ieu otomatos fontna robih deui kana Times New Roman. Cobi tingali deui proses instalasina, manawi bilih aya nu kalangkung.

      Cobi baca oge panduan ngetikna: https://www.kairaga.com/2015/03/13/cara-menulis-mengetik-aksara-sunda-yang-benar.html

  6. kang punten, font na tos diinstal tapi di fb mah naha angger kotak2 nya? upami di web nu sanes mah kabaca aksara sunda na. hatur nuhun~

    1. Nganggo browser internet naon? Cobi ku Mozilla Firefox. Cara setingna tiasa ditingali di dieu:
      https://www.kairaga.com/2016/03/01/menampilkan-aksara-sunda-di-browser-mozilla-firefox.html

  7. kang uapmi dina on-screen keyboardna memang tetiasa kabaca atanapi tiasa? Abdinamah jadi kotak kotak we kang.

    Nuhun kang

    1. muhun, aksara Sunda teu muncul dina onscreen keyboard. Abdi teu acan mendak carana, manawi Kang Suhendar gaduh alternatifna?

  8. Kang, upami nginstal driver keyboard di intel core i5 nganggo installer anu mananya? Hatur nuhun.

    1. Cobi nganggo driver anu 64 bit kanggo intel.

      1. muhun kang atos tiasa,tapi nahanya,niggal aksara sunda namah tos tiasa, tapi pas ngetik di ms.word malah jadi kotak-kotak

  9. muhun kang atos tiasa ayeunamah. hatus nuhun tos ngabimbing

  10. Cara ngubah Indonesian – US Keyboard ke Indonesian – Sundanese Unicode keyboard gimana Kang?

  11. Kang kalo amd E1 gmna

    1. Bisa, pakai driver keyboard untuk AMD. Silakan unduh di sini.

  12. Hatur nuhun kang, salam ti Tangerang..

  13. Kang, nyuhunken elmuna. heee.

    Kang blog abdi hoyong jigah web kairaga kang, nyaeta font aksara sunda tetep tiasa ka baca ti kabeh browser. Padahal eta browser sacanna ge te acan di setting nanaon. Soalna abdi kitu basa mimitian buka web kairaga teh tos langsung ka tinggal font aksara sundana.

    hatur nuhun kang heee

    1. Abdi teu acan sempet ngadamel tutorialna. Mung kaleresan aya dina blog SarwaSunda. Mangga longok bae langsung:
      http://sarwasunda.blogspot.com/2012/04/pasang-aksara-sunda-dina-website-atawa.html

      1. hatur nuhun akang kana elmuna, 🙂

  14. kang, abdi tos pernah masang aksara sunda dina laptop windows 7, alus pisan..
    terus abdi teh nga upgrade ka windows 10 aksara sunda na teh masih tiasa didamel, ngan font na jadi rada error dina ms office 2016… jadi narumpuk kitu rarangkenana..
    nyuhunkeun solusina, kang….

    1. Update heula Windows 10-na ka nu pangenggalna. Kanggo alternatif font tiasa dicobi font Prada. Download ti dieu. Atanapi tiasa oge alternatif officena nganggo Libre Office anu pangenggalna. Download ti dieu.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

Kairaga.com © 2017
Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com