Cara Menulis (mengetik) Aksara Sunda yang Benar

Setelah sebelumnya saya menulis artikel tentang cara menulis (mengetik) aksara Sunda yang salah, kali ini saya akan membahas cara menulis aksara Sunda yang benar. Cara menulis yang dimaksud di sini adalah proses mengetik dengan menggunakan keyboard komputer QWERTY. Artikel ini dibuat dengan harapan agar dapat meminimalisasi kesalahan pengetikan aksara Sunda pada komputer. Terutama bagi orang awam yang belum mengetahui sistem penulisan aksara Sunda dan cara pengetikannya di komputer.

Sistem operasi yang digunakan untuk mengetik aksara Sunda pada umumnya adalah Windows. Tetapi sistem operasi lainnya seperti Linux dan Macintosh juga dapat diterapkan cara pengetikan aksara Sunda seperti pada Windows.

Untuk dapat mengetik aksara Sunda pada komputer dengan benar, diperlukan dua hal pendukung yang harus dipasangkan ke dalam komputer, yaitu:

  1. Font aksara Sunda (Sundanese Unicode.ttf) atau lihat alternatifnya.

  2. Driver keyboard aksara Sunda

Dua hal di atas wajib dipasangkan agar komputer dapat membaca dan menampilkan font aksara Sunda. Perlu diketahui bahwa font aksara Sunda yang dikeluarkan oleh Tim Unicode Aksara Sunda terdapat dua jenis, yaitu font SundaneseLatin.ttf yang menggunakan slot keyboard huruf Latin, dan font SundaneseUnicode.ttf yang menggunakan slot keyboard khusus aksara Sunda.

Kedua font tersebut memiliki bentuk karakter yang sama, tetapi metode inputnya yang berbeda. Untuk font SundaneseLatin.ttf tidak memerlukan driver keyboard, karena setiap karakter aksara Sunda disimpan pada posisi slot aksara Latin. Sedangkan untuk font SundaneseUnicode.ttf memerlukan driver keyboard khusus untuk menampilkan setiap karakter aksara Sunda. Hal ini dikarenakan slot aksara Sunda pada tabel Unicode berbeda dengan slot karakter Latin, sehingga untuk menjangkaunya harus dipasang terlebih dahulu driver khusus aksara Sunda. Informasi lebih lengkap tentang pengkodean karakter aksara Sunda dapat dibaca di buku Direktori Aksara Sunda untuk Unicode.

Bila kedua hal yang diperlukan di atas telah dipasang, maka sekarang kita harus mengetahui posisi slot keyboard setiap karakter aksara Sunda. Posisi setiap karakter aksara Sunda ditempatkan pada layout tombol keyboard QWERTY agar memudahkan untuk mengaksesnya. Beberapa slot tombol tidak digunakan untuk aksara Sunda, sehingga ketika menekan tombol “kosong” ini akan muncul huruf latin sesuai dengan tombol itu. Perhatikan gambar berikut:

Layout Papan Tombol dalam posisi normal

Layout Papan Tombol dalam posisi Shift

Berikut ini saya buatkan tabel untuk membantu menghafal posisi aksara Sunda yang akan diinput pada keyboard.


PERHATIAN!

Font aksara Sunda menggunakan sistem case sensitive pada keyboard, perhatikan perbedaan huruf kecil (tanpa shift) dan kapital (dengan shift).


Vokal Mandiri

Konsonan

vokalisasi

Rarangken

Angka

 

Cara Mengetik Suku Kata & Kata

Cara Mengetik Frasa Sederhana 

silahkan donwload panduan ini dalam format PDF

Panduan Pengetikan Font Aksara Sunda.pdf 

53 Comments

Add a Comment
  1. Arief Abdurrachman

    Assalamualaikum wr.wb. Kang upami angka kedah make garis tinggi kitu ? Hatur nuhun sateuacana

    1. Waalaikum salam. Muhun kedah. Tujuanana kanggo ngabéntenkeun antawis aksara sareng angka. Margi wangun angka aya nu mirip sareng aksara. Contona angka |᮳| (3) sami sareng aksara ᮅ (u). Upami diréndéngkeun bakal rada bingung macana ᮅ᮳.Numawi ditandaan ku garis ajeg ᮅ|᮳|

      1. Arief Abdurrachman

        wah hatur nuhun kang. sareng hiji deui,upami tanda tanda vokalisasi gaduh namian teu kang ?

          1. Arief Abdurrachman

            hatur nuhun kang

  2. Kang naha abi mah ngetik dua rarangken, sapertos dina kecap byur si rarangken na teh patumpang tindih teu sapertos conto diluhur.
    Kinten kintenna kunaon nya kang?
    Haturnuhun

    1. nganggo Windows naon? Office-na naon? Cobi nganggo LibreOffice, mudah-mudahan hasilna leres.

      1. muhun abi ge sami patumpang tindih. atos nyobian ngange libre office angger patumpang tindih. sapertos misalna nyerat “ucing” dina suku -cing teh patumpang tindih kitu konsonan sareng vokalisasi na teh. manawi terang cara ngalereskeun na kang?

        1. Manawi nganggo font naon, Kang. Cobian nganggo font Kairaga Regular. https://www.kairaga.com/download/kairaga-regular-unicode

          1. muhun kang ngange kiagra regular, abdi mung ngadownload font kiagra rgular hungkul..
            tapi anger patumpang tindih..
            pami ngetik di facebook mah teu patumpang tindih, tapi pami ngetik di word, power point, nu kararitu janten patumpang tindih

          2. Numawi rupina teu acan sadayana aplikasi tos ngalarapkeun sistem otomatis ngalih rarangken. Mozilla Firefox antawisna anu tos ngalarapkeun ieu teh.
            Font Sundanese Unicode atanapi Kairaga regular di abdi mah normal, tiasa ngalih otomatis dina Libre Office. Dina MS Word memang kakapeungan, aya anu leres, aya anu numpuk. Hartosna, ari fontna mah teu aya masalah, ngan aplikasi anu dianggona rupina teu acan support. Masalah ieu rada sesah ngalereskeunana margi kedah ka developer Windows atanapai MS Office. Akses sareng prioritasna ogé kanggo pausahaan sapertos Microsoft mah rupina janten tinimbangan ieu fitur téh kedah dilarapkeun atanapi henteu.

            Alternatifna deui, cobian nganggo font non-Unicode, atanapi anu nganggo codepoint Latin.

  3. Mohon informasi ada beberapa aksara dan tanda baca yang saya tidak mengerti fungsiny sudah mencari referensi diinternet tapi tidak ada. Seperti ᮺᮻᮼᮽ᳄᳅᳆᳇ dan tanda baca ᮿᮾ

    1. Aksara dan tanda baca tersebut adalah fitur dari aksara Sunda kuno yang didokumentasikan ke dalam blok Unicode. Tetapi tidak digunakan dalam aksara Sunda modern/baku.
      ᮺ = membuat jeda vokal pada aksara ngalagena (Sunda kuno). Contoh: alun-agung = ᮃᮜᮥᮔᮺᮌᮥᮀ
      ᮻ = konsonan “re/reu” (Sunda kuno)
      ᮼ = konsonan “le/leu” (Sunda kuno)
      ᮽ = konsonan “bha” (Sunda kuno)
      ᳄ = tanda awal teks (Sunda kuno)
      ᳅ = tanda awal teks (Sunda kuno)
      ᳆ = tanda awal teks (Sunda kuno)
      ᳇ = tanda awal teks (Sunda kuno)
      ᮿ = konsonan “m” final (tidak memiliki vokal /a/; Sunda kuno)
      ᮾ = konsonan “k” final (tidak memiliki vokal /a/; Sunda kuno)

      Selengkapnya dapat dilihat di sini: http://unicode.org/L2/L2009/09251-n3666-sundanese.pdf

      1. A..pang terjemahkeun iyeu tuh
        Guru kece

  4. a pang nerjemah keun ieu
    “uleman icih mercedes assalamu’alaikum wr.wb ka sadayana rerencangan nu kusim kuring di pikahormat nyuhunkeun kasumpinganna ka acara tepung taun sim kuring, anu bade dilaksanakeun.
    dinten/kaping:7 mei 2018
    tabuh:16.00 dugi karengse
    tempat:kp.dungus maung no.121
    sakitu bae ti simkuring ,diantos pisan kasumpinganana
    wassalamualaikum wr.wb

    1. Kedah dilereskeun heula éjahanana kana basa Sunda anu leres:
      “uleman icih mércédés assalamu’alaikum wr.wb ka sadayana réréncangan nu ku simkuring dipikahormat nyuhunkeun kasumpinganana ka acara tepung taun simkuring, anu badé dilaksanakeun.
      dinten/kaping:7 méi 2018
      tabuh:16.00 dugi ka réngsé
      tempat:kp.dungus maung no.121
      sakitu baé ti simkuring ,diantos pisan kasumpinganana
      wassalamualaikum wr.wb

      Mangga kopikeun éta téksna kana kaca ieu: https://www.kairaga.com/font-sunda/konversi-otomatis

  5. punten, min mw nanya. kl nulis cing, kauger, gmn ya? soalnya numpuk trs. sy udh instal font prada, tpi tetep msh numpuk. ada solusi lain g?

    1. Silakan ganti aplikasi untuk mengetiknya. Saya sarankan pakai Libre Office.

  6. kang upami aya aplikasi di hp teu kangge ngetik ngangge basa sundA

  7. A pang nerjemahkeun ieu,
    Pray & try

    1. Pray –> ᮕᮢᮚ᮪
      Try –> ᮒᮢ᮪ᮚ᮪ –> tray –> ᮒᮢᮚ᮪

  8. A pang nerjemahkeun ieu,
    Réngréngan

    1. Tarjamah(Alih bahasa)
      Bahasa Indonesia: kawan-kawan, rombongan, kelompok
      Bahasa Inggris: group, unit, contingent

      Alih aksara:
      ᮛᮦᮀᮛᮦᮍᮔ᮪

  9. a pang terjemahkeun ieu
    Ivan

      1. Kang terjemahkn Debi somantri 🙏

        1. mau diterjemahkan (alih bahasa) ke bahasa apa?
          Kalau dialihaksarakan ke aksara Sunda jadinya begini:
          Debi Somantri = ᮓᮨᮝᮘᮤ ᮞᮧᮙᮔ᮪ᮒᮢᮤ
          Débi Somantri = ᮓᮦᮘᮤ ᮞᮧᮙᮔ᮪ᮒᮢᮤ

  10. Kang punteun mun nulis Milangkala kumaha nya kang, nuhun

    1. Milangkala = ᮙᮤᮜᮀᮊᮜ

  11. Kang Ilham punten dupi kecap kha cara ngetikna mencet naon?

    1. kha = shif + k atanapi K –> ᮮ

  12. kang naha upami tinu konversi otomatis disalin kana ms.word rarangken anu gabung teh janten numpuk posisina, lepatna dinu naon nya? manawi kawaler, nuhun

    1. Ieu ku margi aya masalah dina MS Wordna.
      Mangga anggo Libre Office, lajeng fontna nganggo anu Kairaga Regular.

  13. Mun nami Akmal maulana kumaha kang hhehehe

    1. Akmal Maulana = ᮃᮊ᮪ᮙᮜ᮪ ᮙᮅᮜᮔ

      Kanggo alih aksara Laten-Sunda instan, mangga buka kaca ieu:
      https://www.kairaga.com/font-sunda/konversi-otomatis

  14. Mang punten pangdamelken “reup jempe eweh waktu” msih d ajar

    1. reup jempe eweh waktu = ᮛᮩᮕ᮪ ᮏᮨᮙ᮪ᮕᮨ ᮈᮝᮨᮂ ᮝᮊ᮪ᮒᮥ
      reup jempé euweuh waktu = ᮛᮩᮕ᮪ ᮏᮨᮙ᮪ᮕᮦ ᮉᮝᮩᮂ ᮝᮊ᮪ᮒᮥ

  15. Sonni rahmat febrian

    Kang e-mail saya kang, saya mau nanya kang

    1. Mangga bisa tanya di sini, atau email ke info@kairaga.com

      1. Kang, mohon tolong aksara sundanya :Teruslah belajar dan tidak mengenal kata putus asa….PR anak, saya ng bisa bahasa sunda, Hatur nuhun kang

        1. Sudah dikirim ke email, ya. Semoga membantu.

  16. Punten, kang kumaha carana sangkan font aksara Sunda tiasa dianggo dina blog/website? sapertos dina menu https://www.kairaga.com, geningan aya aksara laten sareng aksara Sunda. Tah abdi bade nganggo aksara Sunda teh nalika di copas langsung robah janten kotak2 dina blogna.

    1. Ieu aya sababara rupi cara. Upami blogna nganggo WordPress, tiasa nganggo plugin “Use Any Font”, teras instalkeun font Sunda (download heula ti dieu: kairaga.com/font-sunda).

  17. lamun nulis kata “angin” kumaha ?
    apakah spelling na
    a ngin
    atau
    ang in ??/
    nuhun

    1. angin = ᮃᮍᮤᮔ᮪ –> ᮃ-ᮍᮤᮔ᮪

  18. Kang punten naha dinu keyboardna teu aya aksara KHA (ᮮ) sareng SYA (ᮯ)? Soalna di keyboard hape Android mah aya kang

    1. Keyboard Keyman dirancang dumasar katangtosan aksara Sunda baku. Aksara KHA sareng SYA teu kalebet kana tata tulis Sunda baku, numawi teu dilebetkeun kana keyboard Keyman.

  19. suhu bade nyuhunkeun tulung upami nyerat ” Sariksa Banda Ngalindung Warga ” kumaha seratan nana natur nuhun pisan

    1. Sariksa Banda Ngalindung Warga
      ᮞᮛᮤᮊ᮪ᮞ ᮘᮔ᮪ᮓ ᮍᮜᮤᮔ᮪ᮓᮥᮀ ᮝᮁᮌ

  20. Assalamu`alaikum wr wb.
    hatur sewu nuhun, Kang.
    jazakallohu ahsanal jaza

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *